Door de ogen van de AIOS

Soms doen zich kansen voor die je met beide handen aan moet grijpen. Vanuit de opleiding Bedrijfsgeneeskunde werd ons een jaar geleden de mogelijkheid geboden om een keuzestage te volgen bij het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV). Ze zochten enthousiaste AIOS (= Arts In Opleiding tot Specialist) om samen de Gastredactie te vormen voor een speciale uitgave van het blad: voor, door en over AIOS. Ik greep de kans samen met nog drie anderen.

We hebben de voorbije maanden hard gewerkt en het blad weten te vullen met onderzoekspublicaties, beschouwingen, columns en met als klap op de vuurpijl: een interview met minister Koolmees! We hebben bij de minister aangedrongen op het belang van een contactmoment tussen bedrijfs- en verzekeringsarts en de werknemers die we begeleiden.  Ook hebben we de minister meegegeven dat verzuim door werkgevers, zeker het midden- en kleinbedrijf,  als een behoorlijke strop kan worden ervaren.

Zelf schreef ik een column over de parallen tussen de inspanningen van sporters en werknemers in een re-integratietraject: ”Re-integratie is topsport: Over voornemens, doelen en ieders eigen wedstrijd”. Ik hoop met deze column meer begrip te creëren voor mensen die in een re-integratietraject zitten, dit is namelijk niet altijd vanzelfsprekend.

Graag dragen we uit hoe mooi en interessant ons werk als bedrijfsarts is. En met succes, het voorbije jaar zijn er meer AIOS dan ooit gestart aan de opleiding bedrijfsgeneeskunde .

Ook Encare Arbozorg heeft op dat gebied niet stilgezeten en bewezen een gedegen opleidingsinstelling te zijn. Op dit moment zijn er vier artsen in opleiding en nog eens twee artsen staan in de startblokken.

Een mooi toekomstperspectief!

Romy Voncken