Anti-rook campagne en het sluiten rookruimten op de werkplek per 1 juli 2023

Als arbodienst volgen wij de gezondheidstrends in Nederland en hebben we preventie hoog in ons vaandel staan. Hoe mooi zou het zijn als we door middel van nog veel meer preventie verzuim in organisaties kunnen reduceren. Zo volgen we ook de campagne van een aantal longartsen en willen we op deze plek laten weten dat we achter het actieve beleid staan dat er wordt gevoerd. De campagne is bedoeld om preventie van gezondheidsschade door middel van stoppen met roken voor elkaar te krijgen. Zowel onze cliënten als onze professionals worden er in hun dagelijks werk mee geconfronteerd. Werken aan preventie is een zaak van ons allen. Het vraagt een actieve begeleiding en wij hopen dat u met ons meevoelt.

https://www.trouw.nl/democratie/hoe-staatssecretaris-blokhuis-campagne-voert-tegen-het-roken-tot-irritatie-van-de-vvd~a25f7d2c/

U hebt vast al gehoord van het feit dat rookruimten in de horeca gaan sluiten, en wel voor 1 juli 2022. Doch met werkorganisaties wordt afgesproken dat rookruimten op het werk uiterlijk een jaar later ook dicht zijn. Dat staat in het Nationaal Preventie akkoord dat staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport namens het kabinet vrijdag 23 november 2018 naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.  Het akkoord bestaat uit een uitgebreid pakket aan afspraken en maatregelen over het terugdringen van roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik om Nederland gezonder te maken en gezondheidsverschillen te verkleinen.  De rookruimten in de horeca worden zoals gezegd uiterlijk juli 2022 gesloten. Hiertoe wordt een aanpassing van de tabaks- en rookwarenwet voorbereid. Ook in de (semi)-publieke sector en in openbare gebouwen worden uiterlijk dan de rookruimten gesloten. Voor het sluiten van rookruimten op de werkplek buiten de horeca wordt een convenant met het bedrijfsleven gesloten, waarbij het uitgangspunt is dat het bedrijfsleven zijn verantwoordelijkheid kan nemen en dat sluiting gerealiseerd is in 2023. Indien na 3 jaar bij een tussenmeting blijkt dat er onvoldoende voortgang is geboekt wordt wetgeving voorbereid. Met rookruimten wordt het roken gefaciliteerd en wordt de norm versterkt dat roken gewoon is. Rookruimten zijn bovendien schadelijk voor omstanders, omdat ze lekken en tweede- en derdehandsrook daardoor in de rookvrije ruimte terecht komt.

Wilt u meer weten over bijv. een anti-roken beleid neem dan contact op via ons telefoonnummer 043-3257799 of via info@encare.nl

Terug naar overzicht
Certificaten
ENCARE ARBOZORG
Lage Kanaaldijk 1
6212 AE Maastricht
Tel : 0031 (0)43 325 77 99
Fax : 0031 (0)43 325 26 01
Kernwaarden
Dynamisch en flexibel
Encare neemt initiatief en reageert pro-actief. We denken oplossingsgericht en leveren daar waar nodig maatwerk.
Betrouwbaar
Onze norm is open en eerlijk zaken doen. Integriteit en het nakomen van afspraken staat hoog in ons vaandel.
Resultaat gericht
We doen wat we zeggen en we zeggen wat we doen. Encare maakt voor u een vertaalslag van doelen naar resultaten.
Deskundig en professioneel
We maken onze kennis en kunde tot kracht en streven op deze manier naar een continue verbetering van onze dienstverlening.
Innovatief
Met onze kennis en creativiteit zijn we in staat om traditioneel denken te doorbreken. We denken vernieuwend of grensverleggend met onze klanten mee.
Respectvol
Ieder mens verdient respect . Respectvolle mensen laten anderen in hun eigen waarde en zien hen als gelijkwaardig. Op deze basis werken wij met onze klanten samen.